„Пронг“ (на английски: Prong) е американска хевиметъл банда с нюанси на траш, хардкор, индъстриъл и по-късно груув метъл, сформирана през 1986 г. в Ню Йорк.

„Prong“
Prong на живо в Грац, Австрия (16 януари, 2008 г.)
Prong на живо в Грац, Австрия (16 януари, 2008 г.)
Информация
ОтНю Йорк, САЩ
Създаване Ню Йорк, САЩ
Стилхевиметъл, груув метъл, траш метъл, индъстриъл метъл
Активностот 1986 г.
Музикален издателEpic Records, Locomotive, 13-th Planet
УебсайтОфициален сайт
ЧленовеТоми Виктор
Тони Кампос
Алексей Родригес
Бивши членовеПол Рейвън
Тед Парсънс
Джон Бехдел
Стърлинг Флорной
Трой Грегъри
Монте Питман
Арън Роси
Майк Киркланд
Брайън Пери
Дан Лаудо
„Prong“ в Общомедия

Биография редактиране

Китаристът и вокалист Томи Виктор се запознава със съмишленици на пънк фестивала CBGB в Ню Йорк през 1986. Общите им интереси в музикалните стилове правят възможно създаването на Пронг. Другите двама основатели са басистът Майк Къркланд и бившият барабанист на Swans Тед Парсънс. Групата издава два независими албума (Primitive Origins и Force Fed) със суров и брутален хардкор звук и потенциал, с което привлича вниманието на Epic Records и води до подписването на договор с лейбъла през 1989 г. По това време бандата се обзавежда с по-високо технологично оборудване рефлектиращо в по-изтънчени елементи на звука, едновременно агресивни и мелодични. В албума Prove You Wrong музикантите експериментират с програмиране и електронни семпли.

След издаването на Rude Awakening от 1996 година, бандата се разделя за период от 5 години. През това време Томи Виктор работи с Glenn Danzig и Rob Zombie, докато не идва моментът Пронг отново да бъде съживена през 2002 година с думите на основателя си „да се погрижа за недовършената си работа“ и с обещанието, че най-доброто предстои. В състава са вкючени басистът Брайън Пери, барабанистът Дан Лаудо и китаристът Монте Питман. В същата година е подписан договор със звукозаписната компания Locomotive Music, която издава и техният пръв концертен албум, а през 2003 студийният Scorpio Rising.

След 2005 година Томи Виктор и Пол Рейвън работят с Ministry. През 2007 година с новия си лейбъл 13-th Planet издават албума Power Of The Damager, в чиято подкрепа се отправят на турне.

Дискография редактиране

Външни препратки редактиране