Бомбардиране на Фоджа

Бомбардировките на Фоджа се осъществяват в периода 15 май – 18 септември 1943 г., в рамките на англо-американската съюзническа операция по овладяването на Южна Италия – с цел създаването на стабилен и сигурен плацдарм за бъдещи бомбардировки на Балканите.

Бомбардиране на Фоджа
Втора световна война
Информация
Период1943

Бомбардировките по Фоджа са общо 9, причинявайки смъртта на около 20 000 цивилни жертви. Целта освен военна е тривиално-психологическа – шокът и ужаса сред населението да бъдат последвани от безусловна капитулация. Англо-американците са притеснени, че летището и цялата инфраструктура на града могат да бъдат впрегнати за неутрализиране на съюзническото настъпление в Сицилия.

След овладяването на цяла Апулия, реновираното летище на Фоджа се превръща в основен плацдарм за бомбардировки на България, а и целите Балкани са засипани от британски и американски летящи крепости. Провалът на операция Приливна вълна прави от летището на Фоджа обект от първостепенна важност за западните съюзници в периода от края на 1943 г. – до самия край на ВСВ.

Библиографски източници редактиране

  • G.Spini, Disegno storico della civiltà, Edizioni Cremonese, Roma, 1963.
  • M.Gismondi, Foggia: la tragica estate; Taranto: la notte più lunga. Dedalo, Bari, 1968.
  • L.Cicolella, ... e la morte venne dal cielo. Foggia 1943. Cronistoria di cento giorni di guerra, Bastogi, Foggia, 1973, 1983. (Il libro -fuori commercio- si può consultare presso La Biblioteca Provinciale di Foggia).
  • P.Odorico Tempesta, Foggia nelle ore della sua tragedia, Edizione del Rosone, Foggia, 1995.
  • A. Guerrieri, La città spezzata: Foggia, quei giorni del '43, Edipuglia, Bari, 1996.
  • A.De Santis, L'immane tragedia dell'estate del 1943 a Foggia, Tipografia Valerio De Santis, Foggia, 2007.