Отваря главното меню
Топографска карта

Турция е една от малкото страни, разположени на два континента и оформя мост между Югоизточна Европа и Западна Азия. Европейската и азиатската части са разделени от Мраморно море и проливите Босфора и Дарданелите.

Основната част от територията, полуостров Мала Азия и Арменската планинска земя, се намира в Азия и заема площ от 755 688 km² (97% от турската територия). Затова обикновено Турция се причислява към азиатските страни от Близкия Изток. Европейската ѝ част (исторически наричана Източна Тракия) е най-крайната югоизточна част на Балканския полуостров и заема 23 764 km² (3%).[1] Географският център на Турция е разположен на координати 39°55’ с.ш., 32°50’ и.д., близо до град Пашалъ.[2]

Външни границиРедактиране

Общата дължина на сухопътната граница на страната е 2627 km, като с Гърция 206 km, с България 240 km, с Грузия 252 km, с Армения 268 km, с Нахичеванска автономна република (Азербайджан) 9 km, с Иран 499 km, с Ирак 331 km, със Сирия 822 km. Дължината на морската граница е 1254 km.

РелефРедактиране

По-голямата част от азиатската част е планинска. На север са разположени Понтийските планини, на юг – Тороските планини, а между тях е разположено Анадолското плато, известно още като Малоазиатско плато. Най-висока точка в страната е затихналият вулкан Арарат в Арменските планини, който е висок 5165 m.

КлиматРедактиране

Климатът в е субтропичен средиземноморски, с мека и влажна зима и сухо горещо лято.

На север климатът е основно морски и дъждове падат през цялата година. Зимите там са сравнително меки, а за летата може да се каже, че са хладни.

Във вътрешните части е континентален. Летата са сухи и слънчеви и продължават от юни до средата на септември. Зимите са много студени с изобилие от сняг.

Земетресенията са често явление.

ВодиРедактиране

РекиРедактиране

Най-дългата река в Турция е Къзълърмак (1350 km), която се влива в Черно море.

ЕзераРедактиране

РегиониРедактиране

ГрадовеРедактиране

Столицата на Турция е Анкара, но най-големият по население град е Истанбул. Някои от другите по-големи градове са Измир, Бурса, Газиантеп, Адана, Кония, Анталия, Самсун, Трабзон, Одрин, Мерсин.

ГалерияРедактиране

 

ИзточнициРедактиране

  1. Zdanowski, Jerzy. Middle Eastern Societies in the 20th Century. Cambridge Scholars Publishing, 2014. ISBN 978-1443869591. с. 11. "The Republic of Turkey lies on two continents. Approximately 97% of it is in Asia, in the geographical regions known as Asia Minor and the Armenian Upland. The remaining 3% of Turkey is in Europe, on the Balkan Peninsula."
  2. Статистически данни за Турция

Вижте същоРедактиране