Жив диск: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м унифициране на раздел Вижте още към Вижте също; козметични промени
Сливане
Ред 1:
{{Повече източници}}
[[Файл:ubuntu 8.04 Live CD.png|мини|250px|Live CD, [[ubuntu]]]]
'''Жив диск''' (на [[английски език|англ]].: ''Live CD'') сее наричадиск, [[живана дистрибуция]], коятокойто е записана напрограма [[компактдиск]]или операционна присистема. При поставяне на живия диск в [[компактдисково устройство|компактдисковото устройство]] и рестартиране на [[Персонален компютър|компютъра]], системата „оживява“тръгва, без да се нуждае от инсталация.
 
Използва се също и терминът '''зареждащ диск''' (на англ.: '''bootable disc'''). – това е дискПрограмата, от който може дакоято се заредизарежда кактоот операционнатози системадиск, така и програма, която работи без операционна система (пример за такава е програмата за тестване на оперативната памет [[Memtest86+]]).
 
Не всеки зареждащ диск е жив диск. Обикновените инсталационни дискове съдържат програми, които не могат да се ползват, преди да бъдат инсталирани. За целта при зареждане на системата от инсталационния диск, се стартира автоматично инсталационната програма. Такъв диск не е жив.
 
Повечето живи дискове също могат да се инсталират, но това, което ги отличава от обикновените инсталационни дискове, е възможността пълноценно да се ползват програмите, записани на тях, без да има нужда да се инсталират на твърдия диск.
 
== Жива дистрибуция ==
== Вижте също ==
* [[Файл:Ubuntu 16.04 English.png|мини|288x288пкс|Жива дистрибуция на [[Ubuntu Linux|Ubuntu]] 16.04]]
'''Жива дистрибуция''' е термин, използван за [[операционна система]] (най-често [[ГНУ/Линукс дистрибуция]]), която няма нужда от инсталация върху [[твърд диск|твърдия диск]], а се изпълнява директно от преносим носител.<ref>{{Цитат уеб|уеб_адрес=https://www.kaldata.com/it-новини/най-добрите-linux-дистрибуции-в-началото-н-2-272393.html|заглавие=Най-добрите Linux дистрибуции в началото на 2018 година|дата=16 януари 2018}}</ref> В английския език се ползват термините ''Live Distro'' и ''Live Distribution''. Много често живите дистрибуции се записват на компактдискове и са известни като живи дискове (на английски език терминът е ''Live CD'' или ''LiveDVD''). Също така живите дистрибуции се записват и върху [[USB флаш|USB флаш памет]] (тогава се нарича ''Live USB'').
 
Терминът „жив“ идва от факта, че операционната система не е записана на твърдия диск. Вместо това тя „оживява“ от преносимия носител веднага след стартиране, без да се налага първо да бъде инсталирана на твърдия диск.
 
Живата дистрибуция не променя вече инсталираната операционна система или файловете, ако изрично не ѝ бъде указано. Системата се връща в предишното си състояние, след като се махне преносимият носител, където е записана дистрибуцията, и компютърът се рестартира. Това се получава, като се създават временни файлове не на твърдия диск, а в някакъв вид временна памет – най-често [[RAM диск]], а файловете, които не се променят по време на работа, се прочитат директно от преносимия носител (като се декомпресират в реално време, ако са компресирани). Въпреки че живата дистрибуция няма нужда от твърд диск, той може да е полезен, когато оперативната памет е недостатъчна – на него може да се създаде [[swap файл]] (или даже swap дял), който да се ползва като алтернатива на оперативната памет.
 
Много често живите дистрибуции се ползват като „демонстрационни версии“ и са лесен начин да се направи предварителен преглед на операционна система, без тя изобщо да се инсталира.<ref>{{Цитат книга|last=Thomas|first=Keir|title=Beginning Ubuntu Linux|year=2007|isbn=978-1-4302-0191-5}}</ref>
 
== Общи черти ==
Някои живи дистрибуции имат възможността да се инсталират на твърдия диск или на флашка и могат да работят с информацията, записана на вътрешни или външни устройства.
 
Повечето живи дистрибуции са базирани на Linux, но има и такива, базирани на други операционни системи – [[Mac OS]], [[Mac OS X]], [[Solaris]], [[BeOS]], [[ReactOS]], [[FreeBSD]], [[Minix]], [[NetBSD]], [[Plan 9 from Bell Labs]], [[MS-DOS]] и даже [[Microsoft Windows]]. Правния статус на живи дистрибуции, базирани на Windows, не е много ясен.
 
[[syslinux]] се използва за зареждане на базирани на Linux живи дистрибуции, както и Linux дискети. На [[компютър]] зареждаемо CD обикновено отговаря на стандарта El Torito, който използва специален файл на диска (може и да е скрит) като образ на дискета. Много базирани на Линукс живи дистрибуции използват компресиран системен образ, често с [[cloop]] (compressed loopback) драйвер, или [[squashfs]] компресирана файлова система, което удвоява капацитета, макар и увеличавайки времето за стартиране. В резултат на използване на компресиране могат да се запишат повече програми. Типична система, базирана на [[Knoppix]], има около 1200 програми.
 
Живите дистрибуции имат разширена поддръжка на [[автоматична конфигурация]] и [[plug-and-play]] функционалност. Това е необходимо за улесняване на потребителя – не трябва всеки път да конфигурира системата, което я прави по-лесна за използване от неопитни потребители.
 
== Емулация ==
{{Вижте също|виртуална машина}}
Използването на [[емулатор]]и улеснява още използването на живи дистрибуции, без да се записва на [[компактдиск]] и стартира на компютъра. [[VMware]] е най-добре поддържаният за i386. Други са: [[QEMU]], [[PearPC]] и [[Bochs]], които могат да емулират x86 на [[PowerPC]] платформа, но поради метода на програмна емулация те са доста по-бавни. Друг емулатор, наскоро станал безплатен софтуер, е [[Microsoft Virtual PC]].
 
== Списък на живи дистрибуции ==
=== Базирани на GNU/Linux ===
* [http://os.cqu.edu.au/adios/ Adios LiveCD]
* [http://www.apodio.org APODIO] специализиран за работа със звук
* [[Archie (Linux)|Archie]] – жива версия на [[Arch Linux]].
* [http://arudius.sourceforge.net Arudius] – [[Zenwalk]] от [[SLAX]].
* Ark Linux Live е Live CD версия на [[Ark Linux]]
* [[Austrumi]] 50 Мб мини дистрибуция
* [[Basilisk Linux]]
* [[Berry Linux]]
* [[Buildix]] е ориентиран към програмирането с [[Trac]], [[Subversion]] и [[Cruise Control]]
* [http://www.byteclub.net/wiki/CentOS_Live CentOS 4 Live]
* [[CHAOS (Linux distribution)|CHAOS]], малка (6 [[мегабайт|мегабайта]]) и създадена за лесно създаване на [[Клъстер]]и
* [http://cryptobox.org CryptoBox], [[Samba]] файлов сървър с поддъжка на криптиране
* [[Damn Small Linux]] (познат като '''DSL''') – олекотен Knoppix с размер 50Мб за компакт дискове с размер на визитка или USB ключ.
* [http://live.debian.net Debian Live]
* [[DemoLinux]] – един от първите живи дискове
* [[dyne:bolic]] – с мултимедийна насоченост.
* [http://www.edu-nix.org EDU-Nix LiveDistro] – Жива дистрибуция, базирана на Линукс, създадена за училищата в САЩ; има OpenOffice.org 2 Tux серията от програми за Windows.
* [http://www.elivecd.org/ Elive], базирана на[[Etch (Debian)|Etch]], но настроена за [[Enlightenment (мениджър на прозорци)|Enlightenment]].
* [[EnGarde Secure Linux]] – Линукс с повишен сигурност базирана [[SE Linux]] и спонсорирана от Guardian Digital, Inc. Allendale, NJ.
* [http://feraga.com Feraga.com]: Създаване на [[Debian GNU/Linux]], оптимизирана да пази потребителската тайна за USB ключове.
* [http://flashlinux.org.uk/ Flash Linux]: 256Мб Линукс дистрибуция за USB флаш
* [[Finnix]]: малък жив диск за администратори. Има версия и за PowerPC.
* [[Freeduc-cd]], обучаващ жив диск, използващ [[Xfce]], реализирано с помощта на [[UNESCO]]
* [[GeeXboX]] – [[медиа център]] базиран на [[Linux]] и [[MPlayer]].
* [http://www.gentoo.org/ Gentoo]
* [[Gnoppix]] – друга, базирана на [[Debian]], жива дистрибуция.
* [http://www.gnoware.org Gnoware] – Жива дистрибуция, базирана на [[ГНУ/Линукс|дистрибуциите]] [[Knoppix]] и Debian
* [[GnuLinEx]]: включва [[GNOME]]
* [http://www.grml.org grml], специално за потребители с texttools и системни администратори
* [[GoblinX]]
* [[IBLS]], модулен мини-сървър
* [[Jollix]]
* [[Kanotix]] – базирана на Debian-Sid, за 32 битови i586 и AMD 64, може да се инсталира на твърдия диск.
* [[Knoppix]] – „Орифиналната“ [[Debian]]-базирана LiveDistro.
* [[Kororaa]]
* [http://www.guiadohardware.net/gdhpress/kurumin Kurumin] Популярна в Бразилия.
* [http://www.localareasecurity.com/ (LAS)]
* LinspireLive (бившата LindowsLive) е тестова версия на [[Linspire]]
* [http://www.lnx-bbc.org/ LNX-BBC], за компакт дискове с размер на визитка.
* [[MandrakeMove]] [http://www.mandrakesoft.com/products/mandrakemove]
* [[MEPIS]] – KDE базирана на [[Ubuntu Linux|Ubuntu]].
* [[MCNLive]] – базирана на Mandriva (300M) мултимедийна LiveDistro, за USB ключ.
* [[Morphix]] – Debian базирана, с [[GNOME]] и [[fluxbox]].
* [[NimbleX]]
* [[MoviX]], [[eMoviX]] и MoviX&sup2; – създадена специално за възпроизвеждане на [[мултимедиа]]
* [http://web.isteve.bofh.cz/olive/ Olive] демонстрация на редки технологии.
* [[Parsix GNU/Linux]] – Debian базирана с [[GNOME]] запотребители изплзващи Фарси.
* [[PCLinuxOS]] – [[Mandrake]] базирана част от [http://livecd.berlios.de/ The LiveCD Project]
* [http://www.piksel.no/pwiki/PikseLiveCD PikseLiveCD] – мултимедия.
* [http://www.laboratoriogeneral.org/proyectos/live_cd_planktum/planktumlive.htm Planktum]
* PLD Live CD и PLD RescueCD, базирани на [[PLD Linux Distribution]].
* [[Puppy Linux]] – 60Mб може да записва данни на същия компакт диск (използва многосесийни дискове)
* [http://www.sauveros.com/ Sauver] – Лесна за употреба, бъзстановяване на изтрити файлове и др.
* [http://www.sentryfirewall.com/ Sentry Firewall CD]
* [[SLAX]] – [[Slackware]] дериват, модулна и лесна за преконфигуриране.
* [[SLAMPP]]
* [[STUX]]
* [[SuSE]] Live-CD
* [[SystemRescueCd]]
* [[Tails (операционна система)|Tails]] – Дистрибуция фокусирана в сигурност, базирана на Дебиан, с цел да се запази поверителността и анонимността.
* [http://www.toms.net/rb/ Tom's Root Boot] – Малка дистрибуция събираща се на дискета (1.44 Мб дискета форматирана с по-висок капацитет). Tomsrtbt твърди че е „The most GNU/Linux on one floppy disk“.
* [http://www.ubuntu.com/ Ubuntu Linux|Ubuntu] (/[http://www.xubuntu.org/ Xubuntu]/[http://www.kubuntu.org/ Kubuntu]/[http://www.edubuntu.org/ Edubuntu]) – популярен вариант на [http://www.debian.org/ Debian].
* [http://www.uhulinux.hu UHU-Linux] – Жив диск, базиран на UHU 1.1.1.
* [[Ultima Linux|Ultima]] [http://ultimapcs.dyndns.org/ultimalinux/livecd.html]
* [[УСУ|УСУ Линукс]] – българска дистрибуция, предназначена за нуждите на образованието – [http://learnfree.eu Официална страница на УСУ]
* [http://www.vectorlinux.com/article.php?sid=40 Vector Linux Live]
* [[VidaLinux]]
* [http://womp.sourceforge.net/ WOMP!], 15 – 30 Мб мултимедиен жив диск.
* Zenlive
* [[Тиликс]] – базирана на Kubuntu и пригодена за българи
* [[VS Live]]
* [[Flax]]
 
=== Базирани на Apple Macintosh OS ===
* [[BootCD]] от [http://www.charlessoft.com/ Charlessoft] за Mac OS X
* [http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/15464 Clone X] от [http://www.tri-edre.com/ Tri-Edre] за Mac OS X – Комерсиален продукт
* [[System Folder]] на Mac OS на CD или дискета
 
=== Базирани на BSD ===
* [[Anonym.OS]], е [[OpenBSD]]-базиран диск за сигурно и анонимно сърфиране в интернет
* [[DragonFly BSD]] [http://www.dragonflybsd.org/main/download.cgi]
* [[FreeSBIE]] (базирана на [[FreeBSD]])
* [[Frenzy LiveCD|Frenzy]] мини-CD (базирана на FreeBSD)
* [[Ging]] – Първата LiveDistro, базирана на [[Debian GNU/kFreeBSD]]
* [[NetBSD]] – официална LiveDistro. [ftp://ftp.netbsd.org/pub/NetBSD/NetBSD-archive/iso/2.0/i386live.iso Директно] и [ftp://ftp.netbsd.org/pub/NetBSD/NetBSD-archive/iso/2.0/README.i386live документация].
* [[TrueBSD]] LiveCD OS (базирана на [[FreeBSD]])
* [http://arudius.sourceforge.net NeWBIE] (NetBSD LiveDistro)
* [http://g.paderni.free.fr/olivebsd/ Olive BSD] – още една OpenBSD-базирана LiveDistro с [[IceWM]] и [[ROX Desktop|ROX-filer]]
* [http://thedarkstar.17.forumer.com The Dark Star], FreeBSD-базирана (мини) LiveDVD с [[KDE]].
 
=== Базирани на Microsoft Windows ===
* [http://www.911cd.net/ 911 Rescue CD] (Windows NT/2000/XP/2003)
* [http://www.avast.com/eng/avast_bart_cd.html Avast Bart CD] – Комерсиален продукт
* [[BartPE]] (Windows XP/2003): Позволява създаване на зареждаем компакт диск Windows инсталация.
* [http://www.winternals.com/Products/AdministratorsPak/#erdcommander2005 ERD Commander] – Комерсиален продукт за възстановяване на данни
* Microsoft [[Windows Preinstallation Environment]]
* [[Mini PE]]
* [http://www.ubcd4win.com Ultimate Boot CD за Windows] (Windows XP)
* [http://www.boot-land.net/wiki/index.php?title=WinBuilder WinBuilder]
 
Представители на Microsoft описват усилията на трети страни за създаване на живи дистрибуции като „неправилно лицензирано“ използване на Windows. Microsoft разрешава ползването на MS WinPE, но той не е достъпен на дребно.
 
=== MS-DOS съвместими ===
* [[FreeDOS]]
* [[OpenDOS]]
 
=== Базирани на OpenSolaris ===
* [[BeleniX]] е най-напредналата LiveDistro
* [[Nexenta]] е LiveDistro базирана OpenSolaris адро и GNU програми
* [[SchilliX]] първата OpenSolaris LiveDistro.
 
=== Други операционни системи ===
* [[BeOS]] – всички дискове с BeOS имат LiveDistro режим, макар че PowerPC версиите трябва да се стартират от [[Mac OS 8]]
* [[GNU Hurd|Hurd]]
* [[Minix]]
* [[OpenVMS]] инсталационното CD е жива дистрибуция
* [[Ecomstation|OS/2 Ecomstation Demo]]
* [[Plan 9 from Bell Labs]] – Всички Plan 9 компакт дискове могат да се изпълняват в LiveDistro режим на ПК.
* [[QNX]]
* [[SkyOS]]
* [http://www.syllable-norden.info/int_download.php?view.44 Syllable] – [[Syllable (операционна система)|Syllable]] [[жив диск]]
* [[ReactOS]] – Операционна система с отворен код, съвместима с приложения за Microsoft Windows.
* [http://demo.tudos.org/eng_about.html TUD:OS Demo CD] – [[L4 microkernel family|L4]] DemoCD
 
== Живи дистрибуции, предназначени за поправка или „спасителни“ ==
* [http://www.darknet.org.uk/2006/03/10-best-security-live-cd-distros-pen-test-forensics-recovery/ 10 -те най-добри Live CD Distro в категория сигурност (Pen-Test, Forensics & Recovery)]
* [http://www.911cd.net/ 911 Rescue CD] Базирано на DOS с помощни програми за поправка на Windows (технически не е LiveDistro)
* [[Recovery Is Possible|RIP: (R)ecovery (I)s (P)ossible]] е Линукс базирано CD с помощни програми за разделяне на дялове и работа в мрежа ([[Samba (software)|samba]]). Базирано на ядро 2.6.17.
* [[SystemRescueCd]] е Линукс базирано CD с помощни програми за поправка на Windows и Linux. Базирано на ядро 2.6.
* [http://www.nimblex.net < 200 MB LiveCD based on Slackware]
* [http://treehel.alfamoon.com/index.php?module=articles&c=articles&b=1&a=5 treehel‘s FreeSTAR] Свободно UBCD базирано зареждащо се CD с голяма колекция от свободни програми за windows с интерфейс на Руски и Английски ...
* [http://www.ultimatebootcd.com/ UBCD] Свободно зареждаемо CD – ultimate boot CD (DOS/Linux)
 
== Външни препратки ==
* [http://www.nu2.nu/pebuilder/ Bart's Preinstalled Environment (BartPE) bootable live windows CD/DVD]
* [http://www.tldp.org/HOWTO/Bootdisk-HOWTO/cd-roms.html Bootable CDROM HowTo]
* [http://www.frozentech.com/content/livecd.php FrozenTech‘s LiveCD List]
* [http://www.vmwarez.com/2006/02/livecd-player-virtual-machine.html How to run a LiveCD] without rebooting.
* [http://www.livecdlist.com List of 200+ LiveCDs]
* [http://www.livedistro.org/ LiveDistro.org] – [http://www.livedistro.org/node/list Comprehensive collection] of [http://www.livedistro.org/taxonomy/term/378/list build tools], [http://www.livedistro.org/taxonomy/term/370/list remaster howtos], [http://www.livedistro.org/taxonomy/term/380+381+387 release announcements], [http://www.livedistro.org/aggregator/categories/1 aggregated news] and [http://www.livedistro.org/taxonomy/term/371 long lists of LiveDistros]
* [http://www.knoppix.net/wiki/Knoppix_Customizations Long list of LiveCDs at the Knoppix Wiki]
* The Debian Wiki lists [http://wiki.debian.net/?LiveCD some Debian-based live-CDs, and tips on how to make your own customized live-CD].
* [http://www.freesoftwaremagazine.com/free_issues/issue_01/live_cds The magic of live CDs] Article published on Free Software Magazine about LiveDistros
* [http://www.livecdnews.com/ LiveCD News]
* [http://ibuild.livecd.net/ LiveCD Build Scripts]
* [http://matt-dickins.co.uk/cms/staticpages/index.php?page=20051005142240843 LiveDistro Network Penetration OSs]
* [http://www.netbsd.org/~jschauma/nblivecds.pdf Pondering LiveCDs] A paper investigating the concept of LiveCDs from a BSD perspective
* [http://www.jk.net.au/tech/urls/Live%20Bootable%20CDs Jon's List of Live Bootable CD's]
* [http://www.darknet.org.uk/2006/03/10-best-security-live-cd-distros-pen-test-forensics-recovery/ Darknet 10 Best Security Live CD Distros for pen-test, forensics, and recovery]
 
== Бележки ==
{{софтуер-мъниче}}
<references />
 
[[Категория:Софтуер]]
[[Категория:Операционни системи]]