Международен пакт за икономически, социални и културни права: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: липсва шаблон в раздел Източници Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Редакция без резюме
Етикети: липсва шаблон в раздел Източници Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 1:
Международният пакт за икономически, социални и културни права (ICESCR) е многостранен договор, приет от Общото събрание на ООН на 16 декември 1966 г. чрез GA. Резолюция 2200A (XXI) и влезе в сила от 3 януари 1976 г.<ref>[https://www.refworld.org/docid/3ae6b36c0.html International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights]". www.refworld.org.</ref> Той ангажира, участваштите страни да работят за предоставяне на икономически, социални и културни права (ESCR) на несамоуправляващите се и доверителни територии и лица, включително трудови права и право на здраве, право на образование и право до адекватен жизнен стандарт. Към юли 2020 г. Пактът има 171 страни<ref>[https://treaties.un.org/Pages/ViewDetails.aspx?src=IND&mtdsg_no=IV-3&chapter=4&clang=_en "UN Treaty Collection: International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights"]. UN. 3 January 1976.</ref>. Още четири държави, включително САЩ, подписват, но не ратифицираха Пакта.
 
[[Файл: Economic and Social Council Resolution 2007-25.pdf| mini | 200px |Резолюция на ECOSOC 2007/25: Подкрепа за [[Списък на ООН за несамоуправляващи се територии | Несамоуправляващи се територии]] от специализирани агенции и международни институции, свързани с ООН (26 юли 2007 г.)]]
 
ICESCR е част от Международния законопроект за правата на човека, заедно с Всеобщата декларация за правата на човека (UDHR) и Международния пакт за граждански и политически права (ICCPR), включително първия и втория незадължителен протокол на последния<ref>[https://www.ohchr.org/documents/publications/factsheet2rev.1en.pdf&ved=2ahUKEwjN5MfBld_uAhVD4eAKHXK3CpsQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw1Fz2A5OmXAGOwQEbiTIZls Fact Sheet No.2 (Rev.1), The International Bill of Human Rights"]. UN OHCHR</ref>. Пактът се наблюдава от Комитета на ООН за икономически, социални и културни права<ref>[https://www.ohchr.org/EN/HRBodies/CESCR/Pages/CESCRIndex.aspx "Committee on economic, social and cultural rights]". www.ohchr.org</ref>.