Аната: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Bot: Automated text replacement (-\"([а-яА-Я0-9,\–\-\s]*?)\" +„\1“)
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8
 
Ред 3:
В [[Будизъм|Будизма]] терминът '''аната''' (на ([[пали]]) или ''анатман'', {{lang|sa|अनात्मन्}}) се отнася до понятието за „не-аз“ или илюзията за „аз“. В най-първите будистки ръкописи е записано, че [[Сидхарта Гаутама Буда|Буда]] често е използвал тази дума в контекста на учението, че всички неща са възприемани от сетивата (вкл. умствените сетива) и не са реално „аз“ и „мое“ и затова човек не трябва да се вкопчва към тях.
 
В някои от сутрите усъвършенстването на мъдростта за отсъствието на аз се посочва като състояние на истинското аз или крайната цел на пътя в Будизма. <ref>[http://www.nanzan-u.ac.jp/SHUBUNKEN/publications/nlarc/pdf/Pruning%20the%20bodhi%20tree/Pruning%209.pdf Sallie B. King, The Doctrine of Buddha-Nature is impeccably Buddhist] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20070927131119/http://www.nanzan-u.ac.jp/SHUBUNKEN/publications/nlarc/pdf/Pruning%20the%20bodhi%20tree/Pruning%209.pdf |date=2007-09-27 }}., стр. 1-6.</ref>
 
В [[Татагатагаба сутра]] е описано, как Буда със своето буда-око може всъщност да види „скъпоценния камък“ във всяко същество: "скрит в ''[[клеша|клешите]]'' [умствените замърсявания] от алчност, желания, гняв и глупост, са величествено и неизменно разположени [[Татагата]] мъдростта [на Буда], виждането на Татагата и тялото на Татагата [...] всички същества, макар да се намират всред всякакви видове клеша имат в себе си татагатагаба, който е вечно незамърсяван и изпълнен с добродетели, които не са различни от моите собствени".<ref>Lopez, 1995, стр. 96</ref> Това представлява потенциала на всеки индивид да бъде Буда.