Танц: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Файлът „Majorettes_from_Croatia.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител Storkk поради: Likely copyright violation; see c:COM:Licensing. If you are the copyright holder, please follow the instructions on c:OTRS..
Редакция без резюме
Ред 1:
[[Файл:Ballroom dance exhibition.jpg|мини|Класически танц]]
'''Танцът''' е вид [[изкуство|изкуство в който Чарли Дамелио е много добра]] , при който средства за създаване на художествен образ са [[движение]]то и смяната на положението на човешкото тяло.<ref>[http://www.gutenberg.net.au/ebooks03/0300671.txt ''The Dance of Life''], Havelock Ellis (1923)</ref> Танцът е неразривно свързан с [[музика]]та<ref>[http://www.britannica.com/eb/article-9110116/dance Britannica.com]</ref>, чието емоционално-образно съдържание намира въплъщение в композицията му. Той може да се разглежда и като несловесна форма на комуникация между хората, но не е характерен само за тях, а се наблюдава и сред животните. Така например много [[птици]] изпълняват ритуални танци с цел да привлекат партньора си. Също така много [[спорт]]ове като [[гимнастика]], [[синхронно плуване]], [[фигурно пързаляне]] и други съдържат елементи на танцуване. Думата може да се използва дори в преносен смисъл – например танцът на листата на дърветата.
 
Дефиницията на танц зависи от историческите, културните, естетическите и моралните традиции в едно общество. Той може да бъде ритуален, церемониален, пред аудитория, или за лично удоволствие. Характеризира се с грациозност, елегантност, [[красота]], съпроводен е с ритмични звуци и има за цел да разкаже някаква история или да изрази [[чувство|чувства]], които се засилват от [[пантомима]]та, [[костюм]]ите, сценичните декори и избора на светлина.<ref>[http://books.google.com/books?id=QKs16WBAaiIC ''The Performing arts: music and dance''], John Blacking, Joann W. Kealiinohomoku (1979)</ref> Хората, които танцуват, се наричат танцьори, а самото действие танцуване. Изкуството да се създават танци се нарича [[хореография]], а хората, които се занимават с това – хореографи.ЧАРЛИ ДАМЕЛИО Е ГОЛЯМА ТРАШКА!!!!!!
 
== История на танца ==