Родина (полиграфически комплекс): Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Файлът „ИпкРодина.jpeg“ е изтрит от Общомедия от потребител Túrelio поради: Copyright violation: No essential information. And, The same face images can be found on the web. https://www.google.com/search
мРедакция без резюме
Ред 1:
'''ИПК „Родина“''' е сграда от две крила строена активно от 1987 – 90 г.<ref name="spomen.bgИПКspomen_ИПК">[https://www.spomen.bg/article/8508027 www.spomen.bg]</ref>, и чието 17 етажно крило е разрушено през 2020 г. Теренът се намира до [[Цариградско шосе (София)|Цариградско шосе]] и е собственост на „[[Изток плаза Инвест]]“<ref name="gradatИПКgradat_ИПК">[https://gradat.bg/sgradi/vzrivyavat-sgradata-na-ipk-rodina gradat.bg]</ref>. На място на разрушената сграда се предвижда да бъде построена друга висока сграда.
 
Преди „Изток плаза Инвест“, сградата е била закупена на търг през 2012 г. за 20 млн. лева без ДДС от фирма “ИПК Родина“ АД<ref name="инвесторИПК">[https://www.investor.bg/novini/122/a/firma-kontrolirana-ot-irena-krysteva-kupi-ipk-rodina-136470/ www.investor.bg]</ref>. Съгласно решението на Министерския съвет за приватизацията купувачът е трябвало да завърши и въведе в експлоатация сградата, или да разруши и разчисти терена в едногодишен срок от датата на подписването на договора<ref name="инвесторИПК"/>.
 
През 2018 г. <ref name="bankerИПКbanker_ИПК">[https://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/ipk-rodina-veche-ima-nov-sobstvenik www.banker.bg]</ref> собствеността на “ИПК Родина“ АД е изкупена от „Изток плаза“ за 40 млн. лв. заедно с „Родина тауър“ ЕООД. Допълнително към заемаща терен от 15 дка плюс на ИПК „Родина“ са изкупени и близо 41 дка земя в задната част до имота, с намиращите се там няколко стари сгради, вкл. и бившата печатница на комплекса<ref name="bankerИПКbanker_ИПК"/>. Според закона за устройство на София на този терен могат да се вдигнат градежи с височина до 75 м и с плътност на застрояването 60 на сто<ref name="bankerИПКbanker_ИПК"/>.
 
Проектът е предвиждал басейн в една от сградите, подземни гаражи, и поне 600 помещения за редакциите на на всички издания на ЦК на БКП<ref name="spomen.bgИПКspomen_ИПК"/>. Затова и по-ниската сграда е проектирана във формата на разтворена книга или на разтворен вестник.
<!---->