Висш съд на труда: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 4:
Съставът и компетенциите на Висшия съд на труда са регламентирани в чл. 111 от Конституцията на Република Бразилия и чл. 693 от Кодекса на труда (в Бразилия кодексът на труда носи името ''Консолидация на трудовите закони'' и представлява консолидиран текст на трудовото законодателство в страната).
 
Висшият съд на труда се състои от 27 съдии, които се назначават от президента на Бразилия след одобрението на [[Федерален сенат на Бразилия|Федералния сенат]], като кандидатите трябва да са на възраст между 35 и 65 години. Конституцията постановява, че една пета от членовете на съда се избират измежду адвокати и прокурори по трудови правоотношения с не по-малко от 10 години професионалн стаж, а останалата част са съдии от регионалните трудови съдилища, които се предлагат от Върховния федерален съд<ref>{{икона|en}} [http://bd.camara.gov.br/bd/bitstream/handle/bdcamara/1344/constituicao_ingles_3ed.pdf?sequence=7 Constituicao_ingles_3ed.pdf] [4,55 MB]. Constitution of the Federative Republic of Brazil: constitutional text of October 5, 1988, with the alterations introduced by Constitucional Amendments no. 1/1992 through 64/2010 and by Revision Constitutional Amendments no. 1/1994 through 6/1994 – Brasília: Chamber of Deputies, Documentation and information Center, 2010.</ref>.
 
Според кодекса на труда седемнадесет от членовете на съда заемат длъжностите си пожизнено (до 70 години) – единадесет от тях са съдии по трудови правоотношения, трима са адвокати по трудови спорове и трима са [[Трудова прокуратура на Бразилия|прокурори – специалисти по трудови правоотношения]]. Десет от съдиите във Висшия съд на труда се назначават временно —- пет от тях са представители на работодателите, а другите пет са представители на работниците<ref>{{Citation |title=English translation of Consolidation of Brazilian Labor Laws |url=http://natlaw.com/interam/ar/lb/tn/tnarlb5.htm |accessdate=2009-09-23 |archivedate=2010-11-07 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20101107030918/http://natlaw.com/interam/ar/lb/tn/tnarlb5.htm }}</ref>.
 
Висшият съд на труда работи в тясна връзка с ''Националното училище за подготовка и квалифициране на трудовите съдии'' и със ''Висшия съвет по трудово правосъдие'', който извършва административен, финансов и бюджетен контрол над трудовите съдилища от по-ниска инстанция.
 
== Източници ==
{{reflist}}
 
== Външни препратки ==
* {{икона|pt}} [http://www.tst.gov.br Официален сайт]