Кръсточовки: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
конвертиране в кирилица
Ред 1:
'''Кръсточовката''' е птица със специфичен външен вид и с интересно поведение и биология. Двете половини на човката ѝ са кръстосани, откъдето е получила и името си. С помощта на кръстосания си клюн изважда семената от шишарките на иглолистните дървета. За разлика то другите птици тя гнезди не само през пролетта, а и през останалите сезони -- дори и през зимата.
krasto4ovkata e ptica sas specifi4en ban6en vid i s interesno povedenie i biologiq.dvete polovini na 4ovkata i sa krastosani,ot kadeto e poly4ila i imeto si.s pomo6ta na krastosaniq si klun izvajda semenata ot 6i6arkite na iglolistnite darveta.za razlika ot drygite ptici tq gnezdi ne samo prez proletta,a i prez ostanalite sezoni,dori i prez zimata.krasto4ovkata e izvestna pod imeto Xristova ptica.legendata za neq e,4e kogato Isys Xristos bil raspnat na krasta,tq se opitala da izvadi gvozdeite,s koito toi bil prikovan.togava klunat i se izkrivil,a kravta obagrila perata i v 4erveno.za tazi neina postapka Bog q vaznagradil tqloto i da ne gnie sled smartta.trupat na pticata dalgo vreme sled smartta i ne se razlaga.pri4inata za tova e,4e semenata na iglolistnite darveta sa bogati na smolisti ve6testva,koito se smykvat v tqloto na pticta i go mymificirat.
 
Кръсточовката е известна под името ''христова птица''. Легендата за нея е, че когато Исус бил разпънат на кръста, тя се опитала да извади гвоздеите, с които той бил прикован. Тогава клюнът ѝ се изкривил, а кръвта обагрила перата ѝ в червено. За тази нейна постъпка бог я възнаградил тялото ѝ да не гние след смъртта.
 
Трупът на птицата дълго време след смъртта ѝ не се разлага. Причината за това е, че семената на иглолистните дървета са богати на смолисти вещества, които се всмукват в тялото на птицата и го мумифицират.
 
{{мъниче}}