Уикипедия:Формули: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: sl:Wikipedija:TeXov zapis
с {{ИП Уикипедия}}-шаблони / без производна-уикипедия -- в историята / пооправяне на текста, ще трябва и дописване
Ред 1:
{{ИП Уикипедия/TabsHeader|This=5}}
{{Наръчник}}
{{ИП Уикипедия/TabsHeader/5|[[У:TeX]], [[У:ТеХ]]}}
В [[Уикипедия]] се използва '''[[TeX]]''' за записване на математически изрази. Впоследствие се създават изображения във формат [[PNG]] или опростен код на [[HTML]], в зависимост от настройките на потребителя и сложността на израза. В бъдеще, с подобряването на браузърите, ще е възможно създаването на по-сложен HTML-код, а дори и [[MathML]].
<div style="float:right; margin-left: .5em">__TOC__</div>
 
'''Формулите в Уикипедия''' се записват посредством системата за компютърен набор [[TeX]], популярна в общностите на математиците и физиците, и стандартно използвана в много специализирани научни издания и издателства. В зависимост от настройките на потребителя и сложността на TeX-израза, генерираните впоследствие изображения са във формат [[PNG]] или опростен код на [[HTML]]. В бъдеще, с подобряването на браузърите, ще е възможно създаването на по-сложен HTML-код, а дори и [[MathML]].
Математическите изрази се записват между етикетите <nowiki><math> ... </math></nowiki>.
Оставянето на нови редове не се отразява на изобразяването, затова те биха могли да се използват за подобряване четимостта на израза.
 
Математическите изрази се записват между етикетите <code><nowiki><math> ... </math></nowiki></code>.
Моля, избягвайте поставянето на математически изрази на един ред с обикновен текст, тъй като формулите не се подравняват правилно и шрифтът е прекалено голям.
Оставянето на нови редове не се отразява на изобразяването, затова те биха могли да се използват за подобряване четимостта на израза.
 
Моля, избягвайте поставянето на математически изрази на един ред с обикновен текст, тъй като формулите не се подравняват правилно и шрифтът е прекалено голям. Ако обаче това е необходимо, може дасе използва допълнителната команда <code>\textstyle{...}</code>, благодарение на която формулите се подравняват по-добре.
За съжаление (все още) не може да се въвеждат кирилски букви между <nowiki><math> ... </math></nowiki> таговете, тъй като TeX парсърът, инсталиран на сървърите на Уикипедия не ги разчита, и показва съобщение за грешка вместо формулата.
 
За съжаление (все още) не може да се въвеждат [[кирилица|кирилски букви]] между етикетите <code><nowiki><math> ... </math></nowiki> таговете</code>, тъй като TeX парсърътпарсерът, инсталиран на сървърите на Уикипедия не ги разчита, и показва съобщение за грешка вместо формулата.
Що се отнася до цвета, тази страница е специална и фонът й не съвпада с фона на създадените математически изображения. Нормалните страници са бели, така че там формулите не се открояват и изглеждат много по-добре.
 
== Специални символи ==
Line 332 ⟶ 333:
== Примери ==
 
===; Квадратно уравнение ===
<math>x_{1,2} = \frac{-b \pm \sqrt{b^2-4ac} }{2a}</math>
<nowiki><math>x_{1,2} = \frac{-b \pm \sqrt{b^2-4ac} }{2a}</math></nowiki>
 
===; Граница с условие на два реда ===
<math> \lim_{x\rightarrow 0 \atop x<0}\frac{\sin(x)}{|x|}=-1</math>
<nowiki><math>\lim_{x\rightarrow 0 \atop x<0}\frac{\sin(x)}{|x|}=-1</math></nowiki>
 
 
== Външни препратки ==
* [[:meta:Help:Displaying a formula|Help:Displaying a formula]] в МетаУики
 
* A [[Portable Document Format|PDF]] document introducing TeX -- see page 39 onwards for a good introduction to the maths side of things: http://www.ctan.org/tex-archive/info/gentle/gentle.pdf
* Complete reference list of symbols: http://wso.williams.edu/how/lshort2e/node61.html
Ред 350:
* A set of public domain fixed-size math symbol bitmaps: http://us.metamath.org/symbols/symbols.html
 
[[Категория: Уикипедия:Наръчник|TeX]]
 
{{Пясъчник}}
<center>'''Пробвайте наученото дотук в пясъчника, след което продължете с [[Уикипедия:Наръчник/Препратки|наръчника]]!'''</center>
 
[[meta:MediaWiki_User's_Guide:_Editing_mathematical_formulae]]
 
 
{{Производна-Уикипедия
|език=en
|страница=Wikipedia:TeX markup
|дата=[[22 декември]] [[2003]]
|съавтори=Редактори: Tarquin, AxelBoldt, The Anome, Snoyes, JohnOwens, Den fjättrade ankan, DrBob, Ejrh, 213.253.39.176, Toby Bartels, Brion VIBBER, Jimregan, 66.74.181.205, 131.215.185.33, Jizzbug, 217.158.106.52, 213.253.40.206, Hfastedge, 213.253.40.234, Joel Schlosberg, 172.183.46.47, 141.53.194.251, 128.32.185.236, Bryan Derksen, Bdesham, The Cunctator, Ideyal, Eric119, Dysprosia, Shizhao, 62.251.12.169, 209.86.254.243, Mav, 62.101.98.215.
}}
 
 
 
[[Категория: Уикипедия:Наръчник|TeX]]
 
[[be-x-old:Вікіпэдыя:TeX]]