Шестоднев (Йоан Екзарх): Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
+
+
Ред 1:
{{обработка|редактиране}}
 
'''Шестоднев''' (на гр. Η Εξαήμερος Δημιουργία) е общо название на шестте дни в които Бог сътворява света, а така също тълкования на св. отци на църквата за сътворението на света.
 
Най-известните съчинения са на св. [[Василий Велики]] [http://www.wco.ru/biblio/books/vasilv2/Main.htm] и на св. [[Йоан Екзарх]] Български.[http://www.hist.msu.ru/Science/Conf/Lomonos98/zvereva.htm]
Ред 53:
''' Обща характеристика'''
Утрвърждава се християнският възглед в българската култура и се дават представи за неговото създаване. Внася в историята на [[България]] една завършена, философски цялостна картина на света. Използват се основните похвати на логиката - сравняване и тълкуване.
 
 
== Литература ==
 
*E. Grant. ''Science and Religion, 400 BC-AD 1550: From Aristotle to Copernicus''. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2004.
*F.E. Robbins. ''The Hexaemeral Literature: A Study of the Greek and Latin Commentaries on Genesis.'' Chicago: University of Chicago Press, 1912.
 
 
== Външни препратки ==
 
* [http://www.mun.ca/Ansaxdat/ambrose/exeget/hexam.htm Hexameron - на англ.]
* [http://istoricheskaliteratura.blogspot.com/ Шестоднев: Слово за Шестия Ден ]
* [http://www.ccel.org/fathers2/NPNF2-08/TOC.htm Писания на Василий Велики, вкл. Шестоднев]
* [http://www.phys.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/paterikon/basil_the_great_six_days_of_creation.htm Шестоднев на Василий Велики на гръцки]
* [http://istoricheskaliteratura.blogspot.com/ Шестоднев на Йоан Екзарх: Слово за Шестия Ден ]
 
[[en: Hexameron]]
[[ru:Шестоднев]]