Охрана на труда: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
{{xx икона}} → {{икона|xx}}
Ред 1:
'''Безопасност и здраве на работното място''' <ref>[http://osha.europa.eu/bg/topics/stress/specialists Съвети към специалистите по трудова безопасност и здраве на работното място], Европейска агенция за безопасност и здраве при работа</ref> е междудидсциплинарна област, занимаваща се с предпазването и осигуряването на [[защита]], [[здраве]] and [[качество на живот|благосъстояние]] на хората, които са включени в някаква работа или са заети, като работещи на определена позиция. Целта на всички професионални здравни и свързани с безопасността програми е да се стремят към създаване на безопасно място за работа <ref>{{en икона|en}} Oak Ridge National Lab Safety Document http://www.ornl.gov</ref>. Като вторичен ефект това има смисъла на защита за колегите, членовете на семействата, клиентите, близките общности или други членове на обществото, които могат да бъдат повлияни. Това е област, която може да включва взаимодействия между предметни области като [[трудова медицина]], [[трудова хигиена|индустриална и трудова хигиена]], [[обществено здраве]], [[безопасен инженеринг]], [[химия]], [[здравна физика]].
 
== Дефиниция ==
Ред 7:
== Отношение към здравна психология на работното място ==
 
[[Психология на здравето на работното място]] ([[английски]]: ''Occupational health psychology, OHP'') e близка дисциплина, едно относително ново поле, което съчетава елементи на изследванията в областта на здравето и безопасността на работното място, индустриалната и организационна психология и [[здравна психология|здравната психология]] <ref>{{en икона|en}} Everly, G. S., Jr. (1986). An introduction to occupational health psychology. P. A. Keller & L. G. Ritt (Eds.), ''Innovations in clinical practice: A source book, Vol. 5'' (pp. 331-338). Sarasota, FL: Professional Resource Exchange.</ref>. Полето се занимава с идентифициране на психологическите фактори, свързани с работата, които могат да имат съответното вредно въздействие върху здравето на тези, които работят.
 
== Световен ден за безопасност на труда ==
 
Световният ден за безопасност на труда (по инициатива на [[ООН]]) <!-- [[:en:World Day for Safety and Health at Work]] --> се чества всяка година на 28 април <ref>[http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/04/27/2049775_postradalite_po_vreme_na_rabota_sa_se_uvelichili_prez/ Пострадалите по време на работа са се увеличили през 2012 г. след години на спад], в. Дневник, 27 април 2013</ref>. Той насочва към ангажираността с безопасността на работното място и съзнанието за измеренията и последствията от трудово-свързани инциденти и заболявания, за необходимоста от поставяне на безопасността и здравето на работното място на световен и национален дневен ред, да се даде подкрепа към националните усилия за подобряване на националните БЗРМ системи и програми, които да бъдат релевантни на международните (или най-високи в света) стандарти <ref>{{en икона|en}} [http://www.ilo.org/safework/lang--en/index.htm Programme on Safety and Health at Work and the Environment (SafeWork)] - [[Международна организация на труда]].</ref>.
 
== Източници ==
Ред 21:
* [http://lex.bg/laws/ldoc/2134178305 Закон за здравословни и безопасни условия на труд]
* [http://ec.europa.eu/health-eu/my_environment/at_work/index_bg.htm Портал за обществено здраве] на [[ЕС]]
* {{en икона|en}} [http://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=the%20workplace%20(health%2C%20safety%20and%20welfare)%20regulations%201992&source=web&cd=1&ved=0CCUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.legislation.gov.uk%2Fuksi%2F1992%2F3004%2Fcontents%2Fmade&ei=BcitTreREuLe4QSY9cnbDg&usg=AFQjCNGwyTH6io4WtrsnRDfzyx_7vcis2w The Workplace (Health, Safety and Welfare) Regulations 1992] (Великобритания)
* {{en икона|en}} [http://www.atl.org.uk/health-and-safety/work-environment/temperature.asp Температура на работното място според Workplace (Health, Safety and Welfare) Regulations 1992] (Великобритания)
 
{{превод от2|en|Occupational safety and health|455087227}}