Бащата на булката (филм, 1991): Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Bot: Automated text replacement (-Външни връзки +Външни препратки)
дребни
Ред 31:
'''Бащата на булката''' е американски [[комедиен филм]] от 1991 г. с участието на [[Стийв Мартин]], [[Даян Кийтън]], [[Кимбърли Уилямс-Пейсли|Кимбърли Уилямс]], [[Джордж Нюбърн]], Мартин Шорт, Би Ди Уонг и [[Кийран Кълкин]]. Той е [[римейк]] на едноименния филм от 1950 г.
 
<span class="cx-segment" data-segmentid="142"></span>Мартин е в ролята на Джордж Банкс, бизнесмен и собственик на фирма за маратонки, който, когато разбира, че дъщеря му се омъжва, не иска да я пусне. В крайна сметка той се научава да живее с новия си синзетзет и осъзнава, че докато дъщеря му е щастлив, той е щастлив. В крайна сметка той се научава да живее с новия си зет и осъзнава, че докато дъщеря му е щастлива, и той също е щастлив.
 
<span class="cx-segment" data-segmentid="145"></span>Филмът има положителни отзиви, и се превръща в успешен бокс-офис, спечелвайки четири пъти повече от бюджета си. С успеха на филма, продължението, [[Бащата на булката II]] излиза през 1995.
 
== Сюжет ==
Джордж Банкс ([[Стийв Мартин]]) е собственик на спортна фирма за обувки в [[Сан Марино]], [[Калифорния]], чиито 22-годишна дъщеря, Ани ([[Кимбърли Уилямс-Пейсли|Кимбърли Уилямс]]), се връща от [[Европа]], и им казва, че е сгодена за Брайън Маккензи ([[Джордж Нюбърн]]), момче от богато семейство от [[Бел Еър]], въпреки че се познават от три месеца. Внезапният шок превръща топлото посрещане в разгорещен спор между Джордж и Ани, но те бързо се съгласяват да се срещнат с Брайън. Въпреки доброто финансово състояние и милото държание на BryanБраян, GeorgeДжордж има неприязън към него, докато съпругата му Нина ([[Даян Кийтън]]), го приема като потенциален зет.
 
Джордж и Нина се запознават с родители Брайън, Джон и Джоана Маккензи. Въпреки, че Джордж се чувства комфортно от Джон той бързо се забърква в неприятности, като започва да души в къщата на Макензи и в крайна сметка пада в басейна, след като е притиснат от доберманите на семейството. Всичко е простено, и Банкс се срещат с ексцентричния европейския сватбен дизайнер, Франк Eггелхоффер (Мартин Шорт) и неговият помощник, Хауърд Уайнстийн (Би Ди Уонг), но Джордж веднага започва да се оплаква от цената на екстравагантните сватбени услуги. Високата цена, $ 250 на човек, плюс проблемите със сватбените покани докарват Джордж до лудост. Чашата прелива, когато се навежда и смокингът, който му е тесен се раздира на гърба. Той напуска къщата, за да се разхладите и отива в супермаркета. Джордж не иска да плащат за неща, които не му трябват, затова започва да маха ход-дог хлебчета от пакетите така че да съответстват на пакетите с 8 кренвирша. В крайна сметка го арестуват, но Нина отива да го измъкне, при условие че спре да съсипват сватбата на Ани.
 
<span class="cx-segment" data-segmentid="172"></span>С помощта на Нина и Франк, Джордж става по-спокоен и приема сватбата, особено когато Ани и Брайън получават доста скъпи подаръци от различни членове на семейството. За жалост сватбените планове са отложени, след кото Ани и Брайън се скарват заради блендер който той и подарява, но става по-лошо, когато тя отказва да повярва на неговата история за лудориите на Джордж в дома му, когато той падна в басейна. George извежда Брайън на по питие, като първоначално иска да се отърват от него, но виждайки съкрушеното му лице и че наистина обича Ани, си променя мнението за него и го приема. Той признава на Ани, че случилото се в къщата на Брайън е вярно, и те се сдобрява.
 
Въпреки някои проблеми в последния момент, сватбата се осъществява, почти една година след първата среща на Брайън и Ани. Те встъпват в брак, а приемът се провежда в къщата, но за съжаление Джордж пропуска хвърлянето на букета и няма възможност да види Ани, преди тя и Брайън да заминат за медения си месец в Хаваи. Тя, обаче, му се обажда от летището за да му благодаря и да му кажа, че го обича за последен път, преди да се качат на самолета.
Ред 65:
 
== Музика ==
<span class="cx-segment" data-segmentid="233"></span>Саундтрака[[Саундтрак]]а на филма е създаден от [[Алън Силвестри]] и е бил повлиян от джаз и коледна инструментална музика. Той съдържа следните песни:
# „Main Title“
# "Main Title"
# "Annie„Annie's Theme"Theme“
# "Drive„Drive to Brunch"Brunch“
# „Snooping Around“
# "Snooping Around"
# „Pool Cue“
# "Pool Cue"
# „Annie Asleep“
# "Annie Asleep"
# „Basketball Kiss“
# "Basketball Kiss"
# „The Wedding“
# "The Wedding"
# „Snow Scene“
# "Snow Scene"
# "Nina„Nina at the Stairs"Stairs“
# "The„The Big Day"Day“
# "Annie at the Mirror
# „Pachelbel Canon“
# "Pachelbel Canon"
# Alan Silvestri, Fields, Dorothy – - "The„The Way You Look Tonight"Tonight“
# "My„My Annie's Gone"Gone“
# "The„The Way You Look Tonight (Reprise)"
# „End Credits“
# "End Credits"
Следващите песни също са включени във филма:
* The Temptations – -„My "My Girl"Girl“
* Darlene Love – - "(Today I Met) The Boy I'm Going to Marry"Marry“
* The Dixie Cups – - "Chapel„Chapel of Love"Love“
 
== Отзиви ==
<span class="cx-segment" data-segmentid="289"></span>Филмът излиза с благоприятни отзиви. Уебсайтът за ревюта [[Rotten Tomatoes]] съобщава, че 73% от критиките дадени за филма са положителени, базирани на 41 мнения, със средна оценка от 6/10. Единодушно е че филмът, който е римейк на класиката от 1950, не е толкова успешен колкото оригиналът, но е забавен до голяма степен заради очарователното изпълнение на Стив Мартин и Мартин ShortШорт."<ref>{{cite web |title=Father of the Bride (1991) |url=http://www.rottentomatoes.com/m/1037864-father_of_the_bride/ |publisher=[[Rotten Tomatoes]] |accessdate= 30 October 2012}}</ref> Contrastingly Филмът привлича 15.0 милиона щатски долара при своя дебют.<ref>{{cite news|title= Movies: 'Hook' leads with an estimated $23 million for the five-day Christmas period. 'Father of the Bride' and 'Prince of Tides' pull in about $15 million each.|publisher= [[The Los Angeles Times]]|date=1991-12-30|url= http://articles.latimes.com/1991-12-30/entertainment/ca-1016_1_christmas-period|accessdate=2010-12-22|first=David J.|last=Fox}}</ref>
 
=== Награди и номинации ===
; Филмови награди на MTV<br>
* 1992; номиниран за "Най„Най-добър дебют" -дебют“ – [[Кимбърли Уилямс-Пейсли|Кимбърли Уилямс]]
* 1992; номиниран за "Най„Най-добъро комедийно изпълнение" -изпълнение“ – [[Стив Мартин]]
; Филмови награди на BMI
* 1993: Печели, "Най„Най-добър филм" -филм“ – Бащата на булката
; Награда за млад артист
* 1993; номиниран за "Най„Най-добър млад актьор с участие във филм" -филм“ – [[Кийран Кълкин]]
 
== Източници ==