Антимах I: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
м без right/дясно в картинки (x1)
Редакция без резюме
Ред 1:
{{Без източници|26 юни 2013}}
[[File:AntimachusMedaille.jpg|thumb|240px300px|Монета на Антимах I]]
'''Антимах I''' ({{lang-grc|Ἀντίμαχος Α΄ ὁ Θεός}}) е владетел на [[Гръко-бактрийско царство|Гръко-бактрийското царство]]. Обикновено управлението му се датира в периода 185-170 г.пр.н.е. Известен и с прозвището ''Теос'', което може би свидетелства за опит за налагане на владетелски култ.
 
Данните за управлението на Антимах I са оскъдни, но от неговото време са намерени голямо количество монети и една уникална данъчна записка. Характерно за него е, че монетите му го изобразяват с традиционната македонска шапка [[кавсия]].
Ред 7:
Редица изследователи приемат Антимах I за член на Евтидемовата династия, може би син на [[Евтидем I]] и брат на [[Деметрий I (Бактрия)|Деметрий I]]. Други предполагат че Антимах е сродник на [[Диодот II]], който отказва да признае властта на Евтидем I. Спорен е въпросът дали Антимах е управлявал [[Бактрия]] и [[Арахозия]] или е царувал по поречието на река [[Инд]]. Предполага се, че [[Евкратид I]] узурпира трона и слага край на царуването на Антимах I.
 
== Източници ==
== Външни препратки ==
<references />
*[http://www.wildwinds.com/coins/greece/baktria/kings/antimachos_I/t.html Монети на Антимах I]
* H. G. Rawlinson: [https://archive.org/stream/bactriahistoryo00rawl#page/62 ''Bactria – The History Of A Forgotten Empire''], Probhstain & co, London (1912), p. 62
* W. W. Tarn: [https://archive.org/stream/in.ernet.dli.2015.73340/2015.73340.The-Greeks-In-Bactria-And-India#page/n545 ''The Greeks In Bactria & India''], Cambridge University Press (1938), (First Edition 1922)
* [http://coinindia.com/galleries-antimachus1.html The Coin Galleries: Bactria: Antimachus I]
* [http://www.wildwinds.com/coins/greece/baktria/kings/antimachos_I/t.html Монети на Антимах I]
 
[[Категория:Индо-гръцки царе]]