Разлика между версии на „Пешка“

20 байта изтрити ,  преди 1 година
м
→‎top: Страници с повтарящи се аргументи в извикванията на шаблона/Премахване на излишни HTML коментари редактирано с AWB
м (Робот Добавяне {{без източници}})
м (→‎top: Страници с повтарящи се аргументи в извикванията на шаблона/Премахване на излишни HTML коментари редактирано с AWB)
Пешката се движи само напред по едно поле. Ако е в началното си положение, може да се премести или на полето пред нея, или през едно поле. Пешката бие две полета по диагоналите пред нея. Например бяла пешка на поле е4 може да вземе черни фигури на полета d5 и f5. Когато достигне при движението си напред до последния хоризонтал, тя се превръща в [[кон (шахмат)|кон]], [[офицер]], [[Топ (шахмат)|топ]] или [[дама (шахмат)|дама]], т.е. на нейно място се поставя някоя от изброените фигури. Особено при пешките е правилото ''ан-пасан'', при което пешката взима противниковата само когато е на пети за белите и четвърти за черните хоризонтал и те са съседни помежду си. Ако противниковата пешка се е задвижила от началното си положение през едно поле напред, прескачайки полето, което се бие от другата пешка, тогава казваме, че пешката, която се е движила, може да се вземе ''ан-пасан'' от другата. Например: имаме бяла пешка на d2 и черна на e4. Ако белите играят 1.d2-d4, черните могат да вземат ''ан-пасан'' 1. ...e4:d3. В шахматната нотация не се обозначават с буква.
 
{{Шах|=
|tleft
|
 
|=
| | | | | | | | |=
|pd|pd|pd|pd|pd|pd|pd|pd|=
| | | | | | | | |=
| | | | | | | | |=
| | | | | | | | |=
| | | | | | | | |=
|pl|pl|pl|pl|pl|pl|pl|pl|=
| | | | | | | | |=
|Начална позиция на пешките
}}