Димитър I Кантакузин: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м http://kaksepishe.com/plemennik/
м интервал; козметични промени
Ред 1:
'''Димитър I Кантакузин''' ({{lang-grc|Δημήτριος Καντακουζηνός}}, ''Demetrios I Kantakuzenos'', * ок. [[1343]], † между [[1384]] и [[1420]]) е [[севастократор]] и [[Византия|византийски]] [[Деспотство Морея|деспот на Морея]].
 
Димитър произлиза от византийската императорска фамилия [[Кантакузини]] и от българската царска фамилия [[Асеневци]]. Той е вторият син на [[Матей Кантакузин]], деспот на Морея и съпругата му [[Ирина Палеологина (съпруга на Матей Кантакузин)|Ирина Палеологина]], дъщеря на деспот Димитър Палеолог и съпругата му Теодора и внучка по бащина линия на император [[Андроник II Палеолог]] и [[Ирина Монфератска]]. <ref>[http://fmg.ac/Projects/MedLands/MONFERRATO,%20SALUZZO,%20SAVONA.htm#Yolandadied1317 in "Medieval lands" von Charles Cawley.]</ref> Баща му е син на димотишкия император [[Йоан Кантакузин]] и [[Ирина Асенина (съпруга на Йоан Кантакузин)|Ирина Асенина]]. Чрез прародителите на прабаба му [[Ирина Монфератска]] Димитър I Кантакузин е роднина на множество кралски фамилии. <ref>[http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Demetrios_I._Kantakuzenos_Ahnentafel.pdf Ahnentafel von Demetrios I. Kantakuzenos]</ref>
 
От 1361 г. Димитър I е [[Деспот (титла)|съдеспот]] на Морея. Византийският император [[Йоан V Палеолог]] решава през 1381 г. да смени [[Матей Кантакузин]] със своя син [[Тодор I Палеолог]].
 
През 1383 г. Матей Кантакузин предава властта на Димитър и му казва да предаде властта на Палеологите мирно и спокойно. Димитър се опитва да запази властта за себе си, но не успява.
[[Тодор I Палеолог]] пристига в Морея и взема властта от Димитър I Кантакузин.
 
Ред 18:
Според същия източник Теодор Кантакузин, (* след 1361, † 1410) има децата:
* Георги Палеолог Кантакузин, „Захатай“ (ok. 1390, † 1456/1459), учен и военачалник, защитава 1456 [[Смедерево]] против нападение на [[Унгария|унгарците]].
* Андроник Палеолог Кантакузин († 3 юни 1453 екзекутиран), последният главен дворцов майстор на Византийската империя.
* Томас Кантакузин († 25 юли 1463 в [[Одрин|Адрианопол]]), дипломат на [[Георги Бранкович]], [[Деспот (титла)|деспот]] на [[Сърбия]].
* [[Ирина Кантакузина]] (* ок. 1400, † 2 май 1457 в Рудник), съпруга на [[Георги Бранкович]].
Ред 28:
Според ''Genealogy.eu'' от Мирослав Марек<ref>Miroslav Marek: [http://genealogy.euweb.cz/byzant/byzant5.html#I6 Genealogy.eu: ''Kantakuzenos family'']</ref> някои от тези деца (горе) не са внуци, а деца на Димитър I.
 
Димитър I или неговият брат Йоан се смятат за прародители на румънския клон на фамилията ''Кантакузини'', с име ''Кантакузино'' (''Cantacuzino'', също: ''Cantacuzene'').
 
== Литература ==
Ред 35:
 
== Външни препратки ==
* [http://fmg.ac/Projects/MedLands/BYZANTIUM%2012611453.htm Foundation for Medieval Genealogy, Byzantium 1261-1453]
* [http://genealogy.euweb.cz/byzant/byzant5.html Kantakuzenos family]
 
== Източници ==