Бундесвер: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м интервал преди м
м fixlink
Ред 10:
След [[Втората световна война]] по силата на мирния договор на Германия със Съюзниците на страната се забранява да формира Генерален щаб, тъй като той е смятан за инструмент на германската агресия по време на двете световни войни. Първоначално окупационните сили (СССР, Съединените щати, Обединеното кралство и Франция) са особено критични към възстановяването на германските въоръжени сили. Но с ескалацията на Студената война през 1949 г. е създадена [[НАТО|Организацията на Североатлантическия договор]]. В отговор Съветският съюз създава [[ГДР|Германската демократична република]] от своята окупационна зона, Съединените щати, Обединеното кралство и Франция създават [[Федерална република Германия]] от своите окупационни зони. Предвид централното разположение на германските земи на континента става пределно ясно, че евентуален бъдещ конфликт между двата блока ще се води основно на тяхна територия. Така се променя позицията на западните съюзници и се пристъпва към възстановяването на германски въоръжени сили след като ГДР формира [[Национална народна армия|Националната народна армия]]. Забраната за формиране на Генерален щаб превръща Бундесвера в първите въоръжени сили, в които министерството на отбраната и генералния щаб са интегрирана структура. Днес четири от десетте отдела на министерството са подчинени на Генералния инспектор на Бундесвера и изпълняват функцията на генерален щаб.
 
'''Ръководство на министерството'''<ref>[https://www.bmvg.de/portal/a/bmvg/!ut/p/c4/HYtBDoAgDMDe4ge2uzd_oV7MMEIWYBBg-H2R9NgWTxwIdXbUOAkF3PG4eTUvmNgdRBau7SmsEUitIb2siv9bSMXRsHOsOZBg9tvyAQuzF9c!/ www.bmvg.de]</ref>:
* Федерален министър на отбраната (''Bundesminister der Verteidigung'')
* двама Служебни държавни секретари (''beamtete Staatssekretäre'') (заместник-министри)
Ред 92:
 
==== Армия (''Heer'') ====
* '''Командване на Армията''' (''Kommando Heer'')<ref>[http://www.deutschesheer.de/portal/a/heer/!ut/p/c4/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP3I5EyrpHK9jNTUIr3MvOIC_YJsR0UAn0IjRw!!/ www.deutschesheer.de]</ref> (Щраусберг)
** Инспектор на Армията (''Inspekteur des Heeres'') (генерал-лейтенант)
*** '''Учебно командване на Армията''' (''Ausbildungskommando Heer'') ([[Лайпциг]])
Ред 317:
 
==== Луфтвафе (''Luftwaffe)'' ====
'''Командване на Луфтвафе''' (''Kommando Luftwaffe'')<ref>[http://www.luftwaffe.de/portal/a/luftwaffe/!ut/p/c4/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP3I5EyrpHK9nHK9ktTEXL38ovRE_YJsR0UAxOKmFA!!/ www.luftwaffe.de]</ref>
* Инспектор на Луфтвафе (''Inspekteur der Luftwaffe'') (генерал-лейтенант)
* Заместник инспектор на Луфтвафе (''Stellvertreter des Inspekteurs der Luftwaffe'') (генерал-лейтенант)
Ред 453:
 
==== Военноморски сили (''Marine'') ====
* '''Командване на военноморските сили''' (''Marinekommando'')<ref>[http://www.marine.de/portal/a/marine/!ut/p/c4/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP3I5EyrpHK93MQivdLUpNSi0rxiECc7JV-_INtREQDucl9b/ www.marine.de]</ref>
** Инспектор на военноморските сили (''Inspekteur der Marine'') ([[вицеадмирал]])
** Заместник инспектор на ВМС и Командващ на флота и силите за поддръжка (''Stellvertreter des Inspekteurs der Marine und Befehlshaber der Flotte und Unterstützungskräfte'') ([[вицеадмирал]])
Ред 556:
**** '''Военноморски институт за корабна медицина''' (''Schiffahrtmedizinisches Institut der Marine'' (''SchiffMedInstM'')) (Кронсхаген)
 
==== Командване за обща поддръжка (''Streitkräftebasis'')<ref>[http://www.streitkraeftebasis.de/portal/a/streitkraeftebasis/!ut/p/c4/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP3I5EyrpHK94uyk-ILMKr3SpNSi0jy9_KL0xLxM_YJsR0UAIOOYjA!!/ www.streitkraeftebasis.de]</ref> ====
* '''Командване за обща поддръжка на въоръжените сили''' (''Kommando Streitkräftebasis'')
** Инспектор на командването за обща поддръжка (''Inspekteur der Streitkräftebasis'') (генерал-лейтенант/ вицеадмирал)
Ред 572:
*** Служба за военна информация (''Amt für Militärkunde'')
 
==== Санитарната служба на Бундесвера (''Sanitätsdienst der Bundeswehr'')<ref>[http://www.sanitaetsdienst-bundeswehr.de/portal/a/sanitaetsdienst/!ut/p/c4/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP3I5EyrpHK9quLEPL3S1KTUotK8Yr30nMzUFBAzXb8g21ERAJ60SjU!/ www.sanitaetsdienst-bundeswehr.de]</ref> ====
* '''Командване на Санитарната служба на Бундесвера''' (''Kommando Sanitätsdienst der Bundeswehr'')
** Инспектор на Санитарната служба (''Inspekteur des Sanitätsdienstes'') (генерал старши щабен лекар (''Generaloberstabsarzt''), съответства на генерал-лейтенант/ вицеадмирал)