Стефан II Котроманич (на босненски: Stjepan II Kotromanić) е бан на Босна в периода от 1322 до 1353 година.

Степан II
босненски бан
Управление13221353
НаследилСтефан I Котроманич
НаследникТвръдко I
Лични данни
Роден
Починал
Пълно имеСтефан II Котроманич
Семейство
ДинастияКотроманичи
БащаСтефан I Котроманич
МайкаЕлисавета Неманич
Бракграфиня на Ортенбург
княгиня на България
Елизавета Куявска
ПотомциЕлизабета Котроманич
Катарина Котроманич
Степан II в Общомедия

Той е най-възрастният син на Стефан I (1287 – 1314) от династията Котроманичи. През 1314 година е обявен номинално за бан, но до 1322 година на практика е подчинен на хърватския бан Младен II Шубич. След 1326 година управлява заедно с брат си Владислав. Стефан е един от най-успешните владетели на Босна през Средновековието, подготвил създаването в края на XIV век на Кралство Босна.

Стефан II умира през 1353 година и е наследен от малолетния си племенник Твръдко I.

Семейство редактиране

Стефан Котраманич е имал три брака:

  • с неизвестна по име католичка, вероятно дъщеря на граф Майнхард Ортенбург, владетел на Каринтия
  • с дъщеря или друга родственица на българския цар Михаил Шишман през 1329 г.[1]
  • с полската принцеса Елизавета Куявска около 1335 г.[2]

От тези три брака той е имал четири деца[3]:

Бележки редактиране

  1. Milan Vasić (1995). Bosna i Hercegovina od srednjeg veka do novijeg vremena: međunarodni naučni skup 13-15. decembar 1994. Istorijski institut SANU. „... вероватно и раније, био у сукобу с краљем Стефаном Дечанским.5 Сарадња измећу Босне и Бугарске учвршћена је склапањем династичког брака; Стјепан II Котроманић оженио се ћерком бугарског цара Михаила 1329. године.“
  2. Dominik Mandić (1960). Bosna i Hercegovina: Državna i vjerska pripadnost sredovječne Bosne i Hercegovine. Croatian Historical Institute. „195 Vjerojatnije je, da je prvoga i drugoga sina rodila grofica Ortenburška, a trećega i četvrtoga poljska knjeginja Elizabeta. Ova je rodila Stjepanu i kćer Jelisavu, buduću ženu kralja Ljudevita Velikoga.196 Stjepan II oženio se po treći put u lipnju 1335 (3). Ako je držao korotu za drugom ženom godinu dana po starom hrvatskom običaju, to je vjerojatnije, da je poljska knjeginja Elizabeta rodila Jelisavu prije muškoga djeteta, o kojemu dubrovački ...“
  3. Dominik Mandić (1960). Bosna i Hercegovina: Državna i vjerska pripadnost sredovječne Bosne i Hercegovine. Croatian Historical Institute.
  4. Dominik Mandić (1960). Bosna i Hercegovina: Državna i vjerska pripadnost sredovječne Bosne i Hercegovine. Croatian Historical Institute.
  5. Dominik Mandić (1960). Bosna i Hercegovina: Državna i vjerska pripadnost sredovječne Bosne i Hercegovine. Croatian Historical Institute.
Стефан I Котроманич бан на Босна, Усора, Соли, Долен край и Хумската земя (1322 – 1353) Твръдко I