Apple Intelligence е платформа за изкуствен интелект, разработена от Apple Inc.[1] Тя е обявена на 10 юни 2024 г. на WWDC 2024 заедно с iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia.

Apple Intelligence
Информация
РазработчикApple Inc.
Операционна системаiOS 18+, iPadOS 18+, macOS Sequoia+
Вид софтуеризкуствен интелект
Уебсайтhttps://www.apple.com/apple-intelligence/

Функционалност и характеристики

редактиране

Инструменти за писане

редактиране

Apple Intelligence включва инструменти за писане, които се захранват от изкуствен интелект, включително функция Rewrite. Тази функция помага да се подобри писането на потребителите, подобно на функциите на Grammarly.[2][3]

Генериране на изображения

редактиране

Apple Intelligence може също да се използва за генериране на изображения на устройството, главно чрез приложението Image Playground. Подобно на DALL-E на OpenAI, то работи чрез въвеждане на описания. Освен това може да се използва за създаване на Genmojis, които са персонализирани емоджита, направени чрез генериране на изображения с изкуствен интелект.[4]

Siri, виртуалният асистент на Apple, е актуализиран. Новата версия включва промяна в дизайна, подобрена обработка на естествен език и опция за взаимодействие чрез текст.

Приложението Photos на Apple включва функция за създаване на персонализирани филми. Потребителите могат да опишат историята, която искат да видят, и с помощта на Apple Intelligence избират съвпадащи снимки и видеоклипове. Той ги организира във филм с разказ, базиран на дадените теми. Освен това потребителите могат да търсят снимки или видеоклипове по описание, а Apple Intelligence може да посочи конкретни моменти във видеоклиповете.

Развитие

редактиране

Заден план

редактиране

През октомври 2015 г. Apple Inc. придобива Perceptio, компания за моделиране на изкуствен интелект на устройства.[5]

Поддържани устройства

редактиране

Всички Mac компютри със силициев процесор на Apple от M-серия, работещ с macOS Sequoia. Това включва:[6]

  • MacBook Air (M1, 2020) или по-нова версия
  • MacBook Pro (M1, 2020) или по-нова версия
  • Mac mini (M1, 2020) или по-нова версия
  • Mac Pro (M2 Ultra, 2023)
  • Mac Studio (M1 Pro, 2022) или по-нова версия
  • iMac (M1, 2021) или по-нова версия

Всички iPad със силициев процесор на Apple от M-серия процесор, работещ с iPadOS 18. Това включва:[7]

  • iPad Air (5-о поколение) или по-нова версия
  • iPad Pro (5-о поколение) или по-нова версия

Всички iPhone с A17 Pro или по-нова версия с iOS 18. Това включва:[8]

  • iPhone 15 Pro
  • iPhone 15 Pro Max

Източници

редактиране
  1. Apple's AI plans, iOS 18, and more at WWDC 2024 // The Verge. Посетен на June 10, 2024.
  2. Did Apple Intelligence's 'Rewrite' Tool Just Kill Grammarly? // CNET. Посетен на 2024-06-12. (на английски)
  3. Lovejoy, Ben. Apple Intelligence: The features I can't wait to try // 9to5Mac. Посетен на 2024-06-12. (на английски)
  4. Forget DALL-E: Apple's new AI image generator runs on-device and works like magic // ZDNET. Посетен на 2024-06-12. (на английски)
  5. Clark, Jack. Apple Acquires Startup Developing Advanced AI for Phones // Bloomberg News. Посетен на June 10, 2024.
  6. Nield, David. Apple Intelligence: here's a full list of the iPhones, iPads and Macs that'll get Apple's new AI powers // TechRadar. Посетен на 2024-06-11. (на английски)
  7. Kern, Miller. Apple Intelligence only supports these devices: Is yours on the list? // Mashable. Посетен на 2024-06-11. (на английски)
  8. Prospero, Mike. Here are the devices that will support Apple Intelligence — no older iPhones allowed // Tom's Guide. Посетен на June 10, 2024. (на английски)
    Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Apple Intelligence в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​