Александър Запорожец

Александър Владимирович Запорожец (на руски: Алекса́ндр Влади́мирович Запоро́жец) е украински и съветски психолог, действителен член на АПН СССР (1968), доктор на педагогическите науки (1959), професор (1960). Запорожец е бил студент на Алексей Леонтиев и Лев Виготски. Запорожец изучава психологическите механизми на волевите движения, възприятия и действия, както и развитието на мисленето на децата. Един от главните представители на Харковската психологическа школа.

Александър Запорожец
руски психолог
Роден
Починал
НаградиЛенин
Октомврийска революция
Червено знаме на труда (СССР)
Научна дейност
ОбластПсихология

Основни трудовеРедактиране

  • Запорожец, А. В. и Луков, Г. Д. Развитие рассуждений у ребёнка младшего школьного возраста // Научные записки Харьковского гос. пед. института (Про розвиток міркування у дитини молодшого віку // Наукові Записки Харк. Держ. Педаг. Инст.), т. VI, 1941.
  • Леонтьев А. Н., Запорожец А. В. Восстановление движений. Исследование восстановления функций руки после ранения. М., 1945.
  • Запорожец А. В. Развитие произвольных движений. М., 1960
  • Эльконин Д. Б., Запорожец А. В., Гальперин П. Я. Проблемы формирования знаний и умений у школьников и новые методы обучения в школе // Вопросы психологии. – 1963. – № 5
  • Запорожец, А. В. Избранные психологические труды: В 2-х т. М., 1986

ИзточнициРедактиране

  1. Запорожец Александр Владимирович – 3-е изд. – М.: Советская энциклопедия, 1969.

ЛитератураРедактиране