Центурион: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: cy:Canwriad
формат
Ред 1:
[[Image:Centurio 70 aC.jpg|мини|ВъстановкаВъзстановка на центурион от около 70 г.пр.н.е]]
'''Центурион''' (лат. ''centurio'' - стотник) е член на младшия команден състав на римската армия. Командвал [[центурия]].
Центурионите носели посребрена люспеста броня /lorica squamata/,на която били запоени наградите им /falerae/, и наколенници. Гребенът на шлема им бил закрепен напречно. [[Гладиус|Мечът]] носели отляво, а камата /pugio/ - отдясно. Също така отличителен техен белег била и лозовата палка /vitis/, с която наказвали легионерите за разни прегрешения.
След реформите на [[Гай Марий]] в един [[легион]] имало по 59 центуриона, по 6 във всяка [[кохорта]] /с изключение на 1 кохорта, с 5 центуриона/.
Kомандирът на първата [[центурия]] на първата [[кохорта]] /centuria prior/ командвал същевременно и цялата [[манипули|манипула]] и се наричал Primus pilus. Той бил с най-висок ранг измежду всички останали центуриони и имал право да участва на военния съвет и да изказва мнение. Другите 4 центуриона на I кохорта се казвали primi ordines и също участвали на военния съвет.
В останалите кохорти командващите на първите 2 центурии се казвали съответно – pilus prior и pilus posterior, после следвали princes prior и princes posterior; hastatus prior и hastatus posterior. Най-низшият по звание бил decimus hastatus posterior – центурионът на десетата задна центурия на [[хастати]]те.
 
Центурионите носели [[сребро|посребрена]] люспеста броня /(lorica squamata/), на която били запоени наградите им /(falerae/,) и наколенници. Гребенът на шлема им бил закрепен напречно. [[Гладиус|Мечът]] носели отляво, а камата /(pugio/) - отдясно. Също така отличителен техен белег била и лозовата палка /(vitis/), с която наказвали легионерите за разни прегрешения.
Йерархия на центурионите в един легион:
 
След реформите на [[Гай Марий]] в един [[легион]] имало по 59 центуриона, по 6 във всяка [[кохорта]] /(с изключение на 1 кохорта, с 5 центуриона/).
Кохорта I.
 
Kомандирът на първата [[центурия]] на първата [[кохорта]] /(centuria prior/) командвал същевременно и цялата [[манипули|манипула]] и се наричал Primus pilus. Той бил с най-висок ранг измежду всички останали центуриони и имал право да участва на военния съвет и да изказва мнение. Другите 4 центуриона на IПърва кохорта се казвали primi ordines и също участвали на военния съвет.
Primus pilus.
 
В останалите кохорти командващите на първите 2 центурии се казвали съответно – pilus prior и pilus posterior, после следвали princes prior и princes posterior; hastatus prior и hastatus posterior. Най-низшият по звание бил decimus hastatus posterior – центурионът на десетата задна центурия на [[хастати]]те.
Centurio I princeps prior.
 
Йерархия на центурионите в един легион:
Centurio I hastatus prior.
 
* Кохорта I. Primus pilus.
Centurio I princeps posterior.
** Centurio I princeps prior.
 
** Centurio I hastatus posteriorprior.
** Centurio I princeps posterior.
 
** Centurio II I hastatus posterior.
Кохорта II.
* Кохорта III.
 
** Centurio II pilus prior.
Centurio** XCenturio II princeps prior.
 
** Centurio II princepshastatus prior.
** Centurio II pilus posterior.
 
** Centurio II hastatusprinceps priorposterior.
** Centurio X II hastatus posterior.
 
Centurio II pilus posterior.
 
Centurio II princeps posterior.
 
Centurio II hastatus posterior.
 
................................
 
* Кохорта X.
** Centurio X pilus prior.
** Centurio X princeps posteriorprior.
** Centurio X I hastatus prior.
** Centurio X pilus posterior.
** Centurio IIX princeps posterior.
** Centurio X hastatus priorposterior.
 
== Източници ==
Centurio X pilus prior.
* ''Тази статия се основава на материал, публикуван във [http://rome.bg-history.info/modules/xhnewbb/viewtopic.php?topic_id=9&forum=4 форум S.P.Q.R], използван с [[Потребител:Darsie/Разрешение S.P.Q.R.|разрешение на автора]].''
 
Centurio X princeps prior.
 
Centurio X hastatus prior.
 
Centurio X pilus posterior.
 
Centurio X princeps posterior.
 
Centurio X hastatus posterior.
 
[[Категория:Военни звания]]
[[Категория:Древен Рим]]
 
''Тази статия се основава на материал, публикуван във [http://rome.bg-history.info/modules/xhnewbb/viewtopic.php?topic_id=9&forum=4 форум S.P.Q.R], използван с [[Потребител:Darsie/Разрешение S.P.Q.R.|разрешение на автора]].''
 
[[ca:Centurió]]