Windows Media Player: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне {{без източници}}
м форматиране: 3x заглавие-стил, месец, число+г. (ползвайки Advisor)
Ред 1:
{{без източници}}
'''Windows Media Player''' (съкратено '''WMP''') eе дигитален медиен[[мултимедиен плейър]] и [[Софтуерно приложение|приложение]] на [[Microsoft]] за организиране на медиинимедийни файлове. Приложението е предоставено от [[Microsoft]] иИзползва се използва за възпроизвеждане на аудио, [[видео]], както и за разглеждане на картинкиизображения на персонални компютриустройства, използващи операционнатаоперационните системасистеми [[Microsoft Windows]], а също и на джобни компютри и на устройства, базирани на [[Windows Mobile]]. ИзданияВерсии на Windows Media Player има и за операционните системи [[Mac OS]], [[Mac OS X]] и [[Solaris]], но развитието им е преустановено.
 
Windows Media Player има и способността да сваля и записва [[музика]] от и на [[компактдиск]]ове, да създава Audio CD-та и да се синхронизира със съдържанието нас дигитални аудио плейъри (например [[MP3 плейър]]) или други подобни устройства, също така предлага място за пазаруване на музика от няколко музикални [[Онлайн магазин|онлайн магазини]].
 
Windows Media Player заменя един по-стар софтуер, наречен Media Player, добавяйки нови свойства при възпроизвеждането на аудио и [[видео]].
 
== Версии ==
=== Windows Media Player 11 ===
'''Windows Media Player 11''' е версия, достъпна за [[Windows XP]] и включена в [[Windows Vista]] и [[Windows Server 2008]]. Основните файлови формати са Windows Media Video (WMV), Windows Media Audio (WMA) и Advenced Systems Format (ASF) и работи със свой собствен плейлист формат, базиран на [[XML]], наречен Windows Playlist (WPL). Плейърът има и възможността да си служи с [[Digital rights management]] услугата под формата на Windows Media DRM.
 
=== Windows Media Player 12 ===
'''Windows Media Player 12''' е най-новата версия на Windows Media Player. Излязла е на 22 Октомвриоктомври [[2009]]  г. заедно с операционната система [[Windows 7]].
 
{{Компоненти на Microsoft Windows}}