Мюсюлмани (народ): Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м →‎Разпределение: -, replaced: Република Македония → Северна Македония редактирано с AWB
м fixlink
Ред 12:
== Етнически групи ==
=== Бошняци ===
След Босна и Херцеговина голям брой [[бошняци]] живеят също в [[Сърбия]] и [[Черна гора (държава)|Черна гора]], които населяват главно [[Санджак (област)|Санджак]] (на границата между Сърбия и Черна гора) и прилежащите райони <ref>[http://liternet.bg/publish18/p_gard/ezici.htm liternet.bg]</ref>.
 
=== Горани ===
[[Горани]]те населяват областта [[Гора (област)|Гора]] в Южно [[Косово]] и част от Източна [[Албания]]. По времето на СФРЮ косовските горани също са се самоопределяли като мюсюлмани, а днес се самоопределят като горани и като такива са признати в преброяването на населението в Сърбия. Част от гораните имат българско самосъзнание <ref>[http://www.webcitation.org/query?id=1256573264173053&url=www.geocities.com/goranite/ www.webcitation.org]</ref>.
 
=== Торбеши ===
[[Торбеши]]те са българскоговорещи [[помаци]], които по времето на СФРЮ също са се самоопределяли като мюсюлмани. Днес те са обект на македонизация, албанизация и бошняцизация <ref>[http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=158&aid=4189 www.temanews.com]</ref>.
 
== Вижте също ==