Капуцинови

семейство бозайници
(пренасочване от Cebidae)

Капуциновите (Cebidae) са семейство широконоси маймуни, което обединява капуцини и саймирита. Тези примати са широко разпространени в горите на Централна и Южна Америка.

Капуцинови
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Примати (Primates)
парвразред:Широконоси маймуни (Platyrrhini)
семейство:Капуцинови (Cebidae)
Научно наименование
Bonaparte, 1831
Капуцинови в Общомедия
[ редактиране ]

Обща характеристика редактиране

Капуциновите са дребни маймуни, размерите им достигат до 56 cm дължина и маса 4 kg (качулат капуцин). Te са типични представители на широконосите маймуни – носът им е широк и сплескан, а ноздрите са разположени странично.

Живеят изключително по дърветата, рядко слизат на земята и като цяло са всеядни – хранят се основно с плодове и насекоми. Активни са денем. Социални животни са – живеят на групи от 5 до 40 индивида.

Женските раждат по едно или две малки след 130 до 170 дневна бременност.

Класификация редактиране

Широконосите или маймуни на Новия свят са се деляли на две семейства: Остроноктести (Callitrichidae) и Опашнохватателни маймуни (Cebidae), но след това Остроноктестите са включени като подсемейство Callitrichinae в състава на Cebidae, което вече се нарича Капуцинови, а множество други се отделят в самостоятелни семейства Aotidae (нощни маймуни), Pitheciidae (сакита, уакарита и титита) и Atelidae (паякообразни маймуни, ревачи и вълнести маймуни). Най-новите класификации отново отделят остроноктестите в самостоятелно семейство.[1]

 
Катерича маймуна Саймири
  • Семейство CebidaeКапуцинови

Източници редактиране

  1. Rylands AB and Mittermeier RA. The Diversity of the New World Primates (Platyrrhini) // South American Primates: Comparative Perspectives in the Study of Behavior, Ecology, and Conservation. Springer, 2009. ISBN 978-0-387-78704-6.